抹茶 Matcha
お抹茶が好きで毎朝のんでいる
のんでいるといっても、茶筅を使いたてているわけではない
湯呑茶碗に入れた抹茶に、ポットから熱湯を注ぎ、
スプーンでかき混ぜながらのんでいる
だまになる
利休さんや、お茶の道を究めている方々からは
お叱りをうけるかもしれないが、
以前にお茶農家さんがそのような飲み方をしているのを
テレビで拝見し、目から鱗だったから、、
型は美しく大切だが、私のような庶民があまりこだわりすぎると
窮屈になったり敷居が高くなるように感じる
でも一度利休さんの教えを、しかるべき場所で、
きちんと学んでみたいとも思っている
まずは、茶筅だけでも手に入れたほうがよいのだろう、、
I enjoy Matcha every morning.
I'm not making it in a proper tea ceremony way using ChaSen**.
I just pour boiling water from the pot into the Matcha powder in a cup
and stirring it with a spoon.....
It get clumpy (can't mix it up well) as you imagine.
Rikyu san and other people who are mastering the way of tea may be shocked..
Let me excuse myself..
I saw tea farmers on TV, who have been drinking like that before.
The scales had fallen from my eyes.
I do think the manners, proper procedure serving tea(otemae) ,
is essential to grasp the essence of the tea ceremony.
but being too obsessive about something,
that could lead to a loss of flexibility in thinking.
people sometimes feel stiff or hesitant to aproach it.
but one day, I'd love to learn Teaching of Rikyu san properly.
Anyway, maybe I better to get ChaSen..
**ChaSen - a bamboo tea whisk.
there is also a side as a traditional craft because of the
sophistication of its production technique.